Spoorwegpolitie blijft inzetten op veiligheid op het metro- en treinnetwerk

BRUSSEL, 6/10/2015.- Op donderdag 1 oktober 2015 zette de Spoorwegpolitie van de federale politie in Brussel tijdens een controle maar liefst 56 politieambtenaren extra in, bovenop de reguliere ploegen, versterkt met twee secties van het interventiekorps Brussel. Deze actie stond in het raam van de actie FIPA (Full Integrated Police Action), een met de regelmaat georganiseerde actie gecoördineerd door de Coördinatie- en Steundirectie Brussel. De prioriteit van deze FIPA-actie lag deze keer voor elke Brusselse politiezone op veiligheid op het openbaar vervoer in de 19 Brusselse gemeenten (metro, tram, bus, spoorwegen).

De dispositieven van de federale Spoorwegpolitie werden versterkt door tal van partners die elk op hun domein een meerwaarde boden aan deze 'Safety at railway and metro'-controle (S@RaM). Zo werden er tegelijkertijd statische acties georganiseerd door de STIB/MIVB in het metronetwerk. Ook stonden ploegen van Securail en NMBS (ticketcontrole) het politiedispositief in het Brusselse Zuidstation bij, waar eveneens een drugshond alle reizigers aan een controle onderwierp.

Het mobiele politiedispositief in de metrostations en ondergrondse tunnels werd bijgestaan door vier parketmagistraten van het parket te Brussel die met de controleploegen mee de metrostations en -gangen indoken.

Resultaten

- Tijdens de actie ging men over tot 138 controles van personen, waarbij 11 controles positief bleken.

- Ten gevolge controles in meerdere metrostations (Hallepoort, Beurs, Naamse Poort, Simonis, Ijzer, Louisa en Belgica) werden 2 personen aangetroffen met een inreisverbod.

- Gedurende de hele controleactie werden vijf personen in de ondergrondse tunnels onder de metrosporen aangetroffen om daar in schrijnende omstandigheden verdovende middelen te gebruiken.

- In het metrostation Naamse Poort werd een persoon aangetroffen geseind voor een bevel tot gevangenneming van drie jaar effectieve gevangenisstraf naar aanleiding van feiten van diefstal met geweld en/of bedreigingen.

- Tijdens een controle in het metrostation Ijzer werden drie personen onderschept, allen in het bezit van verdovende middelen. Er bleek ook één persoon in het bezit te zijn van verboden wapens en gestolen MIVB-abonnementen. De betrokkene werd ter beschikking gesteld van het Parket.

- In navolging van een interventie in het Station Beurs werd een tweede persoon ter beschikking gesteld van het Parket wegens het bezit van een gestolen GPS-toestel.

- In het station Hallepoort werd één persoon aangetroffen in het bezit van verboden wapens (messen en een pijl van een boog).

- In het Zuidstation werden in het dispositief met de drughond vier feiten van bezit van verdovende middelen vastgesteld: in totaal werd een hoeveelheid van 2,6 gr hasj, 13,9 gr marihuana en 1 joint, alles voor eigen gebruik, in beslag genomen.

- Op de trein tussen Brussel en Mechelen werd nogmaals 3 gr marihuana aangetroffen.

- Eén persoon van Pakistaanse nationaliteit werd naar een gesloten centrum overgebracht voor illegale personen op het Belgische grondgebied



Aan de hand van dergelijke S@RaM-acties geven de federale en lokale politie aan om, in samenwerking met alle partners, massaal in te zetten op veiligheid op het openbaar vervoer en wordt aan elke reiziger het signaal gegeven dat het openbaar vervoer in alle veiligheid dient benut te kunnen worden. Dergelijke acties waaruit de samenwerking tussen politie en bestuurlijke en gerechtelijke partners een succesformule blijkt, zullen naar de toekomst toe ongetwijfeld herhaald worden.

Étiquettes