Federale en lokale politie houden actie tegen woninginbraken in provincie Antwerpen

ANTWERPEN, 2/2/2016. - De federale en lokale politie hebben op vrijdag 29 januari een grootschalige controleactie "FIPA" (Full Integrated Police Action) gehouden in de provincie Antwerpen. De FIPA-actie is in de eerste plaats gericht tegen de woninginbraken, homejackings en rondtrekkende dadergroeperingen en in de tweede plaats naar (verkeers)criminaliteit in het algemeen. Deze acties hebben een sterk ontradend effect naar potentiële daders en dragen ook bij tot de verhoging van het veiligheidsgevoel van de bevolking. Er zijn in het totaal 2676 voertuigen en 1193 personen gecontroleerd.

Ook de provincie Antwerpen wordt geconfronteerd met verschillende criminaliteitsvormen met een zware impact voor de bevolking zoals woninginbraken. Daarom staat dit fenomeen in de bestaande zonale veiligheidsplannen (ZVP) en het Nationaal Veiligheidsplan als prioritair aan te pakken door de politiediensten.

In de strijd tegen deze criminaliteitsfenomenen worden op zowel lokaal als regionaal niveau al talrijke acties opgezet. Ook op het arrondissementele niveau worden deze fenomenen aangepakt door het organiseren van grootschalige acties op de verkeersassen waarop rondtrekkende daders zich voortbewegen.

Aan de actie namen 11 lokale politiezones van de provincie Antwerpen deel. De actie werd gecoördineerd door de bestuurlijk Directeur-coördinator (DirCo) vanuit het Communicatie- en informatiecentrum (CIC) in Antwerpen. Ter ondersteuning van deze actie zette de federale politie bijkomende middelen en personeel in zoals speurhonden en drughonden, personeel van het Arrondissementeel Informatie Kruispunt (AIK) en van de Coördinatie- en Steundirectie (CSD).

Verder verleenden personeelsleden van het interventiekorps Antwerpen en van het Communicatie- en informatiecentrum Antwerpen bijstand bij deze actie. Voor bijkomende expertise kon een beroep gedaan worden op de Dienst Vreemdelingenzaken.

In totaal werden 161 personeelsleden van de federale en lokale politie ingezet. Naast het uitvoeren van patrouilles werden er diverse controleposten opgericht aan de belangrijkste verbindingswegen en aan de op- en afritten van de autosnelwegen.

Resultaten

De actie heeft plaatsgevonden op vrijdag 28 januari 20116 tussen 14.30u en 21.30u. Er werden in totaal 2676 voertuigen en 1193 personen gecontroleerd. Hiervan:

  • waren er 2 personen geseind als op te sporen voor diverse feiten;
  • bleken 3 personen illegaal in het land te verblijven;
  • reden 4 bestuurders met een voertuig tijdens hun 'verval recht tot sturen';
  • reden 4 voertuigen rond met niet geldig schouwingsbewijs;
  • werd er een voertuig gecontroleerd met drie inzittende met inbrekersmateriaal in het voertuig. Twee van deze verdachten werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter, de derde bij de jeugdrechter.
  • werden 2 personen opgepakt voor handel in verdovende middelen en eveneens voorgeleid.

Verder werd er tijdens de actie hoeveelheden drugs aangetroffen en o.a. een verboden wapen in beslag genomen. Ten slotte legde één persoon een positieve ademtest af en werden er vijf processen-verbaal inzake drugs in het verkeer opgesteld.

Étiquettes