4 mensensmokkelaars aangehouden

Tweede bende op korte tijd opgepakt

Gent, 2/2/2016. - Halverwege november 2015 werden 2 verdachten van mensensmokkel opgepakt nabij de parking E40 te Drongen. De Federale gerechtelijke politie Oost-Vlaanderen kon na verder onderzoek nog 2 organisatoren oppakken. De 4 verdachten werden allen onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Het is de tweede bende op korte tijd die opgerold wordt.

Start onderzoek

Op 13 november 2015 werd door de politiezone Gent tijdens de actie '1 dag niet' een monovolumewagen gecontroleerd in de buurt van de parking E40 te Drongen. Bij de controle van deze wagen werden 5 Iraakse transmigranten aangetroffen die clandestien naar het Verenigd Koninkrijk wilden reizen. Ze werden hierbij begeleid door twee Irakezen die een asielaanvraag lopen hadden in België.

Het parket Oost-Vlaanderen besliste de onderzoeksrechter van Gent, Mr. Poppe, te vorderen en hij plaatste de twee verdachten onder aanhoudingsmandaat.

Verder onderzoek

De FGP Oost-Vlaanderen werd belast met het onderzoek naar deze mensensmokkel. Het verdere onderzoek bracht de betrokkenheid van nog 2 andere verdachten in beeld.

Dit leidde uiteindelijk tot twee huiszoekingen in de vroege ochtend van maandag 25 januari 2016 in Antwerpen en Blankenberge. Hierbij werden ondermeer de 2 gezochte verdachten aangetroffen. In de late namiddag werden ook deze verdachten door de onderzoeksrechter aangehouden, waarna ze naar de gevangenis werden overgebracht.

De 4 aangehouden verdachten zijn Iraakse Koerden en verbleven in het Antwerpse. Het zijn allemaal mannen tussen de 25 en 31 jaar oud. Eén ervan had intussen de Nederlandse nationaliteit verkregen. De 3 overige verdachten hebben een asielprocedure lopen in België.

Het viertal wordt er van verdacht betrokken te zijn bij feiten van transnationale mensensmokkel richting het Verenigd Koninkrijk.

Opnieuw bende opgepakt

Deze nieuwe aanhoudingen komen er kort nadat de FGP Oost-Vlaanderen begin januari 2016 een andere bende volledig kon oprollen. Op 7 januari 2016 werden toen 2 belangrijke verdachten opgepakt in het Verenigd Koninkrijk die deel uitmaakten van een grotere bende mensensmokkelaars. In totaal werden hierbij 12 verdachten aangehouden.

Ook deze bende bestond uit Koerden, voornamelijk van Irakese oorsprong, die transmigranten smokkelden naar het Verenigd Koninkrijk.

Dit illustreert de krachtdadige, gezamenlijke aanpak van politie en gerecht in Oost-Vlaanderen in zijn strijd tegen de georganiseerde mensensmokkel.

Étiquettes